Bedminton: Fašungovej splnený sen má ďalšie rozmery - setov i zápasov

22.07.2012 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Monika Fašungová si svoj olympijský sen už splnila. V prípade prijateľných súperiek v londýnskej základnej skupine sa môže sa stať vôbec prvou slovenskou bedmintonistkou, ktorá pod piatimi olympijskými kruhmi vyhrá set, či dokonca zápas.

Bedminton - rýchly, atraktívny a progresívny šport je v riadnom programe OH od roku 1992 v Barcelone. Počas doterajších piatich olympiád sa medzi hráčmi s košíkom predstavila iba jediná Slovenka, v Pekingu 2008 Eva Sládeková. Tá po voľnom žrebe v 1. kole narazila v druhom na vysoko nasadenú a favorizovanú Čchen Wang z Hongkongu. S vtedajšou svetovou šestkou vo dvoch setoch uhrala 15 bodov, pričom slovenské olympijská bedmintonová premiéra trvala "iba" 21 minút.

Dvadsaťštyriročná Fašungová má teraz vo Wembley Arene oveľa lepšie šance. Turnaj sa hrá v novom formáte, pekinský pavúk v Británii v prvej fáze nahradia základné skupiny, z ktorých už do K.O. vyraďovačky postúpi vo dvojhre ich 16 víťaziek. "Rada by som bola, aby to nebolo len o mojej účasti, ale aj o nejakom výsledku. Skôr si dávam za cieľ vyhrať jeden zápas. To ma motivuje k vyšším výkonom. Verím, že sa mi to podarí. Ako som už veľa veľakrát spomínala, záležať bude najmä od žrebu. Verím, že mi bude šťastie priať a potom dám do toho všetko. Budem bojovať," povedala v rozhovore pre TASR rodáčka z Bratislavy a stále ešte čerstvá absolventka Trenčianskej univerzity s titulom inžinierky, momentálne aj pre účasť v Londýne nezamestnaná.

Na rozdiel od Číny, kde Sládeková nemala proti favoritke žiadnu šancu, Fašungová dúfa so zmeneným formátom v lepšie vyhliadky: "Je to určite veľmi dobré, pretože sa bude hrať na skupiny, kde mám šancu si zahrať minimálne dva zápasy. Je totiž veľká šanca, že budem hrať v skupine, kde budú tri hráčky. Myslím, že budú len dve skupiny, kde budú iba dve bedmintonistky, ale to hrozí skôr tým najvyššie nasadeným. Je tu teda väčšia príležitosť vyhrať zápas ako v pavúku, kde sa vyraďuje po jednom kole," uviedla členka CEVA Trenčín.

Trojnásobná majsterka Slovenska vo dvojhre (2009, 2011, 2012) si neželá dostať momentálne neprekonateľné Ázijčanky. Ak by sa však aj proti Fašungovej, ktorá je momentálne vo svetovom rebríčku hráčka číslo 102. (najlepšie umiestnenie bola pre ňu 93. pozícia-pozn.) predstavila hráčka najľudnatejšieho kontinentu, Slovenka flintu do žita hodiť nemieni: "Ázijské hráčky nemajú konkurenciu, sú absolútna svetová špička. Uvidíme. Ak dostanem Číňanku, Japonku, Tajwančanku či Kórejčanku, určite to bude trápenie. Ale za každých okolností sa budem snažiť. Majú obrovskú základňu. Môžu vybrať do kempov tisíc hráčov, a z tých potom vybrať desať najlepších, a tým sa venujú od rána do večera. Majú tam úžasných trénerov, ktorí sa im venujú. Je to ich život."

Na olympiádu sa pripravovala v posledných týždňoch v domácich podmienkach, odskočila si iba na jeden turnaj do Ruska, kde postúpila do štvrťfinále: "V Petrohrade som si dala generálku na Londýn, turnaj je predsa vždy niečo iné, ako len tréning. Splnila som si cieľ, dostala som sa do štvrťfinále. Teraz už budem ladiť v domácich podmienkach," dodala slovenská bedmintonová jednotka, ktorá odohrala v kvalifikačnom období na OH až 26 turnajov a dvakrát obletela svet.
 

Vyberte región